Przy ulicy Towarowej 1 w Kaliszu została otwarta pierwsza jadłodzielnia. Podobne inicjatywy istnieją już w wielu polskich miastach. Wstęgę przecięli przedstawiciele miasta, Dariusz Put, dyrektor fabryki Winiary, Szymon Ulkowski, kierownik ds. e-Business i Komunikacji Europy Centralnej i Wschodniej w Nestlé oraz Roman Żarnecki, prezes fundacji CHOPS.
Jadłodzielnia jest inicjatywą Fundacji CHOPS i marki Winiary, która prowadzi akcję „Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu”, uczącą, jak ograniczać marnowanie żywności oraz negatywny wpływ na środowisko. Każdego roku jeden Polak wyrzuca 235 kg żywności, ponad połowa z tego przypada na gospodarstwa domowe. To w sumie 9 mln ton rocznie w skali kraju.
Jadłodzielnia to miejsce, gdzie można przekazać nadmiar jedzenia. Składa się na nią lodówka oraz regały. Znajdą się w niej nie tylko produkty Winiar, każdy mieszkaniec może przekazać żywność, która nadaję się do spożycia, a przygotowana w nadmiarze, zostałaby wyrzucona. Osoby potrzebujące mogą skorzystać ze znajdujących się tam produktów w dogodnym momencie.
Opiekę nad jadłodzielnią – mycie, sprawdzanie żywności – będzie sprawować jedna z wolontariuszek Fundacji.
Tragedia na terenie prywatnej posesji w Jankowie Drugim w gm. Blizanów pod Kaliszem. Nie żyje…
Niezachowanie ostrożności oraz odległości od poprzedzającego pojazdu było przyczyną zderzenia trzech samochodów osobowych na Al.…
O dużym szczęściu mogą mówić pacjenci oraz personel oddziału ortopedycznego Wojewódzkiego Szpitala Zespolonego im. Ludwika…
Pierwsze grudniowe przymrozki i prószący śnieg już za nami, zatem Święta Bożego Narodzenia tuż tuż. Filharmonia…
Samorząd Województwa Wielkopolskiego od roku 2020 realizuje program retencjonowania i wykorzystywania wód opadowych z dachów…
Dwa samochody osobowe - Toyota i BMW - spłonęły w nocy z soboty na niedzielę…