Categories: KaliszKalisz i region

Już po raz drugi zainteresowani wybiorą najsmaczniejszą i największą Wielkopolską pyrę!

Wielkopolska słynie z ziemniaka i potraw z niego wytwarzanych. Dlatego Samorząd Województwa Wielkopolskiego ogłosił drugą edycję konkursu na największą wielkopolską pyrę oraz potrawę z pyry pn. „Pyra i kapustka to do pysznego dania przepustka”. Nabór zgłoszeń konkursowych trwa do 8 września 2022 roku.


Celem konkursu jest promocja pyry jako warzywa charakterystycznego i od lat kojarzonego z Wielkopolską, jak i również aktywizacja mieszkańców ze szczególnym uwzględnieniem aktywnych rolników, Kół Gospodyń Wiejskich, a także podtrzymanie i popularyzacja tradycji kulinarnych Wielkopolski. Organizowane przedsięwzięcie to doskonała okazja by pokazać jak to bardzo popularne w naszym regionie warzywo można przygotować oraz rozpopularyzować poza granicami Wielkopolski. Konkurs umożliwia identyfikację oraz zebranie wiedzy o potrawach regionalnych z ziemniaków oraz zachowanie świadomości kulturowej regionu w oparciu o tradycje przekazywane kolejnym pokoleniom

– Samorząd Województwa Wielkopolskiego po raz drugi organizuje konkurs na największą pyrę oraz potrawę z ziemniaka. Konkurs, który bardzo mocno nawiązuje do kulinarnej tradycji naszego Regionu jest okazją do wygrania atrakcyjnych nagród, integracji z innymi uczestnikami konkursu. Idea konkursu to także okazja do zaprezentowania wyjątkowych potraw z ziemniaka, które najczęściej są przygotowywane przez Koła Gospodyń Wiejskich czerpiących z wielopokoleniowych przepisów i receptur. Finał wydarzenia odbędzie się 8 października, podczas którego zostanie zwożona i wybrana największa pyra oraz najlepsza potrawa z ziemniaka mówi Wicemarszałek Województwa Wielkopolskiego Krzysztof Grabowski.

Przedmiotem Konkursu jest przedstawienie największej wielkopolskiej pyry (ziemniaka) oraz wykonanie potrawy z pyry (ziemniaka) i kapusty charakterystycznej dla województwa wielkopolskiego. W ramach konkursu można zgłosić pyrę wyhodowaną na terenie województwa wielkopolskiego, która będzie pochodzić z tegorocznych zbiorów, natomiast potrawa, której głównym składnikiem jest ziemniak może być w dowolnej formie kulinarnej.

Głównym kryterium wielkości pyry jest jej waga. Zaprezentowane potrawy ocenione przez komisję konkursową będą poddane ocenie następujących elementów: walory smakowe i zapachowe, związek jadła z regionem i tradycjami, oraz sposób prezentacji dania. Chętni, którzy zdecydują się dostarczyć w dniu finału konkursu potrawę zobowiązani są wypełnić i złożyć kartę zgłoszeniową do 8 września 2022 r.

Szczegółowe informacje dotyczące konkursu zawarte są w regulaminie konkursu zamieszczonego na stronie Urzędu Marszałkowskiego Województwa Wielkopolskiego w Poznaniu www.umww.pl oraz stronie Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolska https://sdk-wlkp.pl/

red.

Recent Posts

Nie żyje radny Rady Gminy Blizanów i sołtys wsi Janków Drugi. Podejrzewany był o gwałt!

Tragedia na terenie prywatnej posesji w Jankowie Drugim w gm. Blizanów pod Kaliszem. Nie żyje…

2 lata ago

Al. Wojska Polskiego: Zderzenie trzech samochodów osobowych, są utrudnienia w ruchu [FOTO]

Niezachowanie ostrożności oraz odległości od poprzedzającego pojazdu było przyczyną zderzenia trzech samochodów osobowych na Al.…

2 lata ago

Pożar w kaliskim szpitalu! 87-letni pacjent oddziału ortopedycznego podpalił materac [FOTO]

O dużym szczęściu mogą mówić pacjenci oraz personel oddziału ortopedycznego Wojewódzkiego Szpitala Zespolonego im. Ludwika…

2 lata ago

Koncert familijny „Przybieżeli do Betlejem” z Orkiestrą Symfoniczną Filharmonii Kaliskiej

Pierwsze grudniowe przymrozki i prószący śnieg już za nami, zatem Święta Bożego Narodzenia tuż tuż. Filharmonia…

2 lata ago

Szanujemy wodę! Rusza Deszczówka 4.0!

Samorząd Województwa Wielkopolskiego od roku 2020 realizuje program retencjonowania i wykorzystywania wód opadowych z dachów…

2 lata ago

Nocny pożar przy ul. Wyszyńskiego w Kaliszu. Dwa auta osobowe doszczętnie spłonęły [FOTO]

Dwa samochody osobowe - Toyota i BMW - spłonęły w nocy z soboty na niedzielę…

2 lata ago